Дієта при дискінезії жовчовивідних шляхів у дорослих: правильне харчування, меню

Про те, як виглядає дієта при дискінезії жовчовивідних шляхів і наскільки вона ефективна, слід дізнатися заздалегідь. Потрібно пам’ятати, що дана недуга сьогодні досить поширений. При розвитку дискінезії застоюється досить велика кількість жовчі, а також порушується робота шлунково-кишкового тракту. Причин розвитку дискінезії жовчних шляхів багато: спадкові особливості, малорухливий спосіб життя, підвищена збудливість нервової системи та порушення харчування. Для лікування недуги медики рекомендують використовувати спеціальне меню, яке допоможе якомога швидше відновити здоров’я і насолоджуватися життям.

Як слід харчуватися?

Деякі люди вважають, що дискінезія жовчовивідних шляхів відмінно лікується з допомогою голодування. Однак дана думка на 100% помилково. При голодуванні велика кількість жовчі все одно буде накопичуватися в жовчному міхурі. Це погіршить самопочуття людини і посилить симптоми хвороби. Насправді дієтичне харчування дорослих має бути дробовим. В день потрібно намагатися їсти не менше 6 разів на день. Прийоми їжі слід проводити в один і той же час. За 2 години до сну краще їсти найбільш легкі страви.

На сьогоднішній день відомо, що дієта при дискінезії жовчовивідних шляхів не має якогось чіткого меню, яке пацієнтам може порекомендувати лікар. Саме тому його розробкою ви будете займатися самостійно, використовуючи деякі рекомендації.

При загостренні захворювання у вашому раціоні має бути обсмажена, жирна і багата холестеринами їжа. Дієтологи не рекомендують їсти свинину, гриби, сало, консервовані страви з великим вмістом оцту, субпродукти, здобну випічку, часник, какао, свіжий хліб, редиску, макарони, зелений лук, копченості, редьку, ковбаси, шоколад. У меню слід зменшити кількість вершків, вершкового масла, жирного сиру, яєць. Перші страви краще всього готувати на другому бульйоні з курячого м’яса.

Правильне харчування при дискінезії має бути найбільш легким і корисним. Перевагу краще віддати кисломолочної продукції, круп’яних страв, хлібу з борошна грубого помелу, молочних каш і вермішелі. При джвп з фруктів рекомендують їсти абрикоси, некислі яблука, банани, малину і стиглі персики. М’ясо краще всього вживати пісних сортів: кролятина, яловичина, куряча грудка і телятина.

За темою:  Печінковий збір (чай) для очищення печінки: склад трав, інструкція по застосуванню

У добу норма рослинної їжі становить 500 р. Вітається в раціоні свіжа зелень. Можна їсти моркву, цвітну капусту, гарбуз, кабачки, кавун. Запам’ятайте, що у виборі найбільш смачною рослинної їжі необхідно керуватися особистими уподобаннями.

Загальні принципи

Резвившаяся швидко дискінезія жовчовивідних шляхів змушує людину дотримуватися дієти. Дуже важливо при цьому вживати якомога більше продуктів, наповнених клітковиною. Це можуть бути мюслі, хлібці з цільного зерна, висівки харчові. М’ясні продукти потрібно вживати нечасто. Краще відварювати або готувати в пароварці. Надовго потрібно виключити з меню холодні і гарячі страви. Слід уникати вживання газованих і алкогольних напоїв.

Правильно складена дієта при дискінезії жовчовивідних шляхів обов’язково рекомендує рясне пиття. На добу людина повинна випивати не менше 2 л очищеної води. У так званий питний раціон слід включити нежирний йогурт і кефір, відвари на основі шипшини і кукурудзяних рилець.

Щоб дієта при дискінезії жовчного міхура принесла користь, вам не потрібно буде кардинально змінювати щоденний раціон. Тим не менш деяких рекомендацій потрібно обов’язково дотримуватися. Щоб не допустити помилки під час складання раціону, слід проконсультуватися з лікарем.

Краще харчування при даної хвороби — це як можна більшу кількість овочів і риби. Зайвими в цій дієті є вуглеводи. Особливу роль у меню відводять кисломолочним продуктам, так як вони покращують перетравлення. Однак потрібно повністю виключити вживання незбираного молока, так як воно є дуже важким білком для кишечника.

Деякі дієтологи зазначають, що не можна їсти сиру клітковину. У виборі овочів краще віддати перевагу буряках, салатів, кабачків, шпинату. Необхідно скоротити свою прихильність до всіляких прянощів і солі. Однак використання в дієтичному меню розмарину, петрушки, м’яти, цикорію вітається. Лише 1 раз на день рекомендують пити трав’яний чай. Його можна приготувати з відвару пижма, ромашки, барбарису, кукурудзяних рилець, безсмертника.

За темою:  Дуодено – гастральный, біліарний рефлюкс гастрит: що це таке, симптоми і лікування

Рецепти страв

Рецепти при дискінезії поділяють на кілька підгруп. Розрізняються страви, які принесуть користь при дискінезії гіпермоторной і гипомоторного типу. Наприклад, користь пригипомоторная типі хвороби принесе салат з моркви і вареного буряка. Для його приготування потрібно взяти нерафінована олія, 2 буряка, 3 моркви. Буряк і моркву необхідно відварити. Потім овочі слід подрібнити з допомогою великої терки. Після цього салат необхідно посолити і додати масло.

При всіх видах дискінезії корисні тефтелі з судака. Для цієї страви вам знадобляться 1 яйце і свіжий судак. Для початку м’ясо риби необхідно відокремити від кісток, а потім пропустити через м’ясорубку. Потім у фарш додають яйце і перемішують. Виліпити потрібно тефтелі невеликого розміру. У каструлю з киплячою водою потрібно викласти тефтелі і варити 7 хвилин. Можна заморозити і готувати при необхідності. Тільки в цьому випадку час варіння потрібно збільшити до 10 хвилин. До готовим тефтелі можна подати гречану кашу або картопляне пюре.

Гарне блюдо — яблучна запіканка з гарбузом. Візьміть половину білка 1 яйця, 150 г гарбуза, 1 ч. л. цукрового піску, 50 г яблук, 1 ч. л. мелених сухарів, 5 г вершкового масла, 2 ч. л. сметани, 2 ч. л. манної крупи, 1 ст. л. молока. Яблука і гарбуз слід дрібно нарізати, викласти в каструлю, додати півсклянки води і припустити під кришкою 10 хвилин. Після цього фрукти необхідно подрібнити за допомогою блендера. Потім в отриману масу слід додати молоко, довести до кипіння і можна ввести в манку, в яку попередньо додані цукор, масло, білок.

Спеціальну форму для запікання слід змастити невеликою кількістю масла і посипати сухарями, викласти гарбузово-яблучне пюре, добре вирівняти і намазати сметаною. У духовці страва має стояти протягом 30 хвилин. Подавати запіканку найкраще з фруктовим соусом.