Холестерин і причини його підвищення у людини

Для холестерину в організмі людини існують показники норми, але різні причини можуть спричинити зміну цих показників, що загрожує здоров’ю людини. Адже мова йде про ризик розвитку таких серйозних патологій, як атеросклероз, ішемічна хвороба серця і судин, енцефалопатія. Саме тому кожній людині потрібно ретельно стежити за способом життя, продуктами харчування, проходити обстеження у відповідних фахівців (у тому числі здавати кров на біохімічний аналіз).

Що таке холестерин?

Холестерин (Х) — особлива органічна речовина, необхідна організму для побудови клітинних мембран тканин і органів, для синтезу гормонів (статевих, кортикостероїдів) і вітамінів.

Він надходить в організм з їжею або ж синтезується в печінці.

Саме з’єднання правильно називати холестеролом з хімічної точки зору. Холестерин входить до складу каменів, що утворюються в жовчному міхурі.

Що таке ліпопротеїни і яка у них буває щільність?

Холестерин — один з найбільш основних жирів крові. При цьому ліпопротеїни (особливі білки) виступають його переносником.

Виділяють кілька видів ліпопротеїнів.

Вид ліпопротеїну Функція
Ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) Виступають в якості транспортера холестерину до печінки
Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) Служать для транспорту Х від печінки
Ліпопротеїни середньої щільності (ЛПСП) Служать для транспорту Х від печінки
Ліпопротеїни дуже низької щільності (ЛОНП) Служать для транспорту Х від печінки

Ліпопротеїни класифікуються на основі кількості холестерину в них. Чим більше холестерину, тим нижче їх щільність.

Види холестерину

Холестерин буває «поганим» та «хорошим» в залежності від щільності ліпопротеїнів, з якими він взаємодіє.

«Поганий» — це той, який входить в комплекс ліпопротеїнів низької щільності. Він названий таким тому, що має атерогенным дією, тобто бере участь в утворенні атеросклеротичних бляшок, що згодом призводить до розвитку атеросклерозу.

За темою:  Жировий гепатоз печінки: лікування народними засобами, розторопшею

«Хороший» входить до складу ліпопротеїнів високої щільності. Такий комплекс транспортує холестерин від судин і органів в печінку.

Нормальні показники

Визначити цей показник можна при проведенні аналізу крові, який отримав назву ліпідограма:

Показник У чоловіків У жінок
Загальний холестерин 3,5-5,3 ммоль/л 3,5-5,3 ммоль/л
Ліпопротеїни низької щільності 2,22-4,85 ммоль/л до 3,7 ммоль/л
Ліпопротеїни високої щільності 0,5-1,6 ммоль/л 0,8-1,8 ммоль/л
Тригліцериди до 2,1 ммоль/л до 2,3 ммоль/л

Норма його в крові залежить від наступних показників:

  • вік (чим більше років, тим імовірніше відхилення показника від норми);
  • спадкова схильність;
  • статева приналежність;
  • шкідливі звички (паління);
  • неправильне харчування;
  • прийом лікарських препаратів;
  • неактивний спосіб життя.

Підвищений показник

Причини підвищення:

  • надмірна вага або ожиріння;
  • порушення жирового обміну, що передаються у спадок;
  • порушення функції нирок;
  • надмірно тривале вживання жирних продуктів;
  • прийом лікарських препаратів (глюкокортикоїдів);
  • низька рухова активність;
  • вагітність.

Підвищення в крові «поганого» холестерину – один із провісників розвитку атеросклерозу, ішемічної хвороби серця і судин, інфаркту міокарда, енцефалопатії та інших захворювань, пов’язаних з пошкодженням судин.

Знижений показник

Причини зниження:

  • відсутність жирів, що надходять з їжею;
  • тривале голодування;
  • тривалий стрес;
  • хронічна анемія;
  • порушення функції щитовидної залози;
  • порушення всмоктуючої функції кишечника;
  • сепсис;
  • лихоманка;
  • хвороби легенів;
  • опіки з великою площею ураження;
  • запальні процеси, що супроводжуються нагноєнням;
  • ураження центральної нервової системи.

Коефіцієнт атерогенності

Один з найважливіших показників — коефіцієнт (індекс) атерогенності. Він вказує, наскільки високий ризик розвитку атеросклерозу і, як наслідок, ішемічної хвороби серця і судин.

Формула для розрахунку даного коефіцієнта наступна:

(загальний холестерин — ліпопротеїни високої щільності) / ліпопротеїни високої щільності.

Якщо величина цього показника менше 3, можна зробити висновок, що «хорошого» Х в організмі в межах норми.

За темою:  Низький білірубін в крові у дорослого, що це значить, причини зниження

Якщо отримане число перебуває в межах від 3 до 4,5, можна говорити про високий ризик розвитку атеросклерозу.

І тільки якщо величина коефіцієнта перевищила 4,5, можна стверджувати, що захворювання вже розвинулося і необхідно терміново вживати заходів щодо його лікування

Фридвальд винайшов спеціальну формулу, що дозволяє розрахувати досліджуваний показник.

Ось як вона виглядає:

ЛПНЩ = загальний холестерин — (ЛПВГ + ТГ (тригліцеридів) / 5).

Принципи лікування при даній патології

Якщо мова йде про людей, у яких виявлено знижений вміст даної речовини, їм необхідно перебувати під наглядом лікаря, з’ясувати причину такого стану, необхідно провести повне обстеження всього організму.

Якщо ж розглядати пацієнтів з високим показником, то в цьому випадку рекомендується дотримуватися дієти, вживати продукти з низьким вмістом жирів і постійно проводити біохімічний аналіз крові за даним показником.

Холестерин їжі

Так як кількість холестерину в їжі відіграє важливу роль в збереженні здоров’я, то необхідно розуміти, скільки даної речовини знаходиться в певних продуктах.

Наприклад:

  • масло вершкове 100 г — 190 мг;
  • яловичина 100 г — 94 мг;
  • свинина 100 г — 89 мг;
  • біле м’ясо курки 100 г — 79 мг;
  • жовток яйця — 250 мг.

При складанні дієти, спрямованої на лікування захворювань, викликаних підвищенням цього показника, потрібно враховувати, що в добу можна вживати не більше 300 мг холестерину.

І холестерин, ліпопротеїни — незамінні компоненти організму людини, так як вони виконують ряд найважливіших функцій. Але все добре в міру, і цих компонентів має бути певна кількість для нормального функціонування організму. Саме тому кожній людині важливо знати значення норми, причини підвищення і зниження даного показника. Особливо це стосується людей, схильних до таких захворювань, як атеросклероз, ішемічна хвороба серця та ін